Police staff could move into Rotherham’s central fire station as services collaborate

Rotherham’s central fire station could be given a revamp to accommodate some police functions as the two services move towards increased collaboration to improve efficiency and save money.

By Paul Whitehouse
Sunday, 24th November 2019, 1:41 pm
Updated Monday, 25th November 2019, 10:57 am
On the move: Some police staff could move from the Main Street station to fire service premises

The Eastwood building is currently used as a full time fire station but also accommodates the fire and rescue service’s main stores for the county as well as fire service workshops.

Not there are plans to reconfigure the way the fire service uses the space, which would free up a building to allow police vehicle maintenance staff to move onto the site from the Main Street police station.

The development would mean building an extension and installing a storage container, meaning planning permission is needed from Rotherham Council before the scheme can progress.

Sign up to our daily newsletter

Planners have been told: “South Yorkshire Fire and Rescue Service and South Yorkshire Police are looking to collocate and collaborate on one site.

“To do this SYFR are looking to rationalise some of their services and relocating different departments into one building.

“This frees up the space currently used as SYFR main stores allowing SYP body/paint shop to move from Main Street Police Station, Rotherham.

“Due to the buildings existing use (storage warehouse) the building lends itself quite well to becoming a vehicle body shop.

“However, some alterations are required to ensure the building is fit for purpose.”

The changes would include upgrading toilets and showers, a canteen and offices.

New extraction equipment would have to be installed to provide ventilation and a spray booth would be constructed inside a warehouse building, which would be vacated to make way for police.

The changes would effectively split the site in two, with new fencing and gates installed to secure the police element of the site.