Campaign to fund £670,000 Sheffield Children’s Hospital cancer unit passes halfway point

Daniel and Diane Barnett
Daniel and Diane Barnett
0
Have your say

A campaign to build a new £670,000 cancer unit at Sheffield Children’s Hospital has passed the halfway mark towards its fundraising target – with an amazing charity donation from a bereaved mum.

It is hoped a new state-of-the-art facility can be built at the children’s hospital to treat youngsters with cancer and blood diseases.

Daniel's painting

Daniel's painting

A charity ball in Sheffield raised £15,000 to take the campaign past the halfway mark, with more than £350,000 now collected.

The emotional event involved mum Diane Barnett, from Whiston in Rotherham, auctioning off a piece of artwork created by her son Daniel, who sadly died from cancer when he was 19.

People attending the ball all chipped in to buy the painting for £1,500 and immediately donated it back to Diane.

The fundraising ball was arranged by the Parent’s Association of Children with Tumours and Leukaemia as part of their wider fundraising efforts for the new unit.

The painting that Diane had sold – and is now reunited with – is a beautiful landscape which Daniel had described as looking through the trees into the future.

A spokesman from PACT said: “The decision for everyone to club together to buy the painting for Diane was such a touching moment.

“It meant so much that everyone was willing to work together to reunite a mum with her son’s artwork and help the appeal at the same time.

“PACT helps children every day through family support, holidays and our home-from-home service.

“We will help even more children with the new cancer centre.

“Please visit www.
pactfriends.co.uk to see more about this transformational new facility and join us in bringing it to life.”

The new oncology and haematology unit at Sheffield Children’s Hospital will include three times the current floorspace available to the department, giving patients and their families more space to move about and increased privacy.

There will be five times the treatment space of the current clinic, along with a large family room for inpatients and day care patients, and space for PACT staff, social workers and clinicians.

The layout has also been designed so that parents who are given emotional news don’t have to go past other patients and parents after counselling or clinical review, giving families time to collect their thoughts.