Houses plan for former Wake Smith base in Sheffield

Housing plans for the former Wake Smith offices in Sheffield.
Housing plans for the former Wake Smith offices in Sheffield.
0
Have your say

Plans have been revealed to transform the former Wake Smith solicitors’ officers in Sheffield into its former function as family housing.

Sheffield-based property developer Primesite UK Ltd has submitted a planning application to develop the vacant villas opposite the Botanical Gardens.

Housing plans for the former Wake Smith offices in Sheffield.

Housing plans for the former Wake Smith offices in Sheffield.

The proposal includes replacing existing ancillary buildings behind the offices with four town houses, two with four bedrooms and two with five, plus nine apartments within the office building.

Scott Hinchliffe, Primesite UK managing director, said: “This is an extremely high profile site as it’s seen by everyone who passes the Botanical Gardens. Our development therefore has to be sympathetic and respect the area’s history and prime location. We plan to maintain the integrity of what were once grand family homes.

“The site currently includes a 1950s extension and car parking for 40 cars to the rear infill site which are of no architectural merit, so we plan to replace this with four high-spec town houses in keeping with their neighbours on Rutland Park and Southbourne Road.

“The city desperately needs new family homes to meet the required provision. This site is sustainable and is a rare opportunity for both conversion and new build in south west Sheffield.”

Paul Holden, of Peak Architects, which designed the plans, said: “Because of the building’s history and position in a highly sought-after residential location we have a responsibility to retain the impressive exterior.

“The new town houses will benefit from the latest technology and sustainability.

“In converting the former offices back to their original residential use we will achieve a balance between restoration and enhancement, complementing the grandeur of the original building.”